Koło Studentów Biotechnologii WCh PG

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Wpływ owoców na degradację izo-alfakwasów w piwie

Izo-alfakwasy są rozpuszczalną w wodzie formą kwasów żywicznych chmielu, odpowiadającą za gorycz piwa. Projekt ma na celu zbadanie wpływu dodatku owoców na spadek zawartości izo-alfakwasów w wywarach chmielowych podczas ich gotowania, co stanowić będzie imitację procesu warzenia piwa owocowego. Zawartość izo-alfakwasów oznaczana będzie spektrofotometrycznie, standardową metodą. Użyte zostaną jabłka, truskawki, jagody oraz - oczywiście - chmiel.

Projekt ten jest kontynuacją, a właściwie konsekwencją projektu z 2013 roku pt. "Analiza wpływu izo-alfakwasów na gorycz piwa", gdzie wstępnie zauważono wyraźną zależność między dodatkiem owoców a spadkiem goryczy piwa.

Basia z ekstraktami w wywaru chmielowego

 

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 38 gości 

Statystyka

Odsłon : 134571

Polecane

Wspierają nas

 

Biotechnologia w Biotechnolog.pl