Koło Studentów Biotechnologii WCh PG

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Wykorzystanie fermentacji do wytwarzania produktów spożywczych – sera żółtego typu edamskiego i piwa


Oba projekty są w trakcie przygotowań z myślą o VIII Bałtyckim Festiwalu Nauki. Ich główny cel to pokazanie od strony praktycznej wykorzystania mikroorganizmów wytworzonych i ulepszonych metodami biotechnologicznymi do wytwarzania produktów, z którymi mamy styczność na co dzień. Dodatkowym celem jest nauczenie młodych członków Koła Studentów Biotechnologii, jak prowadzi się procesy biotechnologiczne od substratów do produktów.

W przypadku obu projektów praca nie ogranicza się tylko do spędzenia jednego dnia w laboratorium, jednakże przez kolejne 6-8 tygodni należy oba produkty regularnie badać pod kątem zachodzących w nich procesach fermentacji i dojrzewania. W tym czasie konieczne jest również przeprowadzanie na bieżąco wszelkich poprawek, takich jak dodanie ekstraktu chmielowego dla uzyskania odpowiedniego aromatu piwa, czy skrócenie bądź wydłużenie czasu przetrzymywania sera w danej temperaturze. Problemy rozwiązywane są dynamicznie i po przedyskutowaniu wśród członków zespołu, co rozwija zdolność analitycznego i logicznego myślenia w powiązaniu z odpowiednią wiedzą z zakresu wytwarzania obu produktów spożywczych.

Planowane zakończenie projektu to 27-30 maja 2010 podczas VIII Bałtyckiego Festiwalu Nauki, podczas którego wiedzą zdobytą w trakcie procesu wytwórczego będziemy chcieli się podzielić z młodymi adeptami nauki a także wszystkimi entuzjastami pogłębiania swojej wiedzy.

 

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 33 gości 

Statystyka

Odsłon : 134667

Polecane

Wspierają nas

 

Biotechnologia w Biotechnolog.pl