Koło Studentów Biotechnologii WCh PG

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Analiza wpływu Izo-alfakwasów na gorycz piwa

Projekt pod tytułem „Analiza wpływu Izo-alfakwasów na gorycz piwa” był realizowany przez Koło Studentów Biotechnologii pod opieką dr. Roberta Tylingo z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności. Projekt był realizowany w dwóch częściach. Pierwsza z nich zakładała wykonanie próbek piwa o różnym stopniu nachmielenia. Etap ten został zrealizowany w laboratorium Katedry.

Ewa

Koziołek

Mateusz

Drugim etapem projektu była analiza gotowego produktu. Najpierw dokonaliśmy analizy sensorycznej przygotowanych próbek w celu oceny odczuwania goryczy w próbkach i odniesienia go do stopnia nachmielenia. Zebraliśmy również oceny od osób, które nie brały udziału w pierwszej części projektu by wykluczyć wpływ znajomości składu na ocenę organoleptyczną. Następnie zbadaliśmy zawartość Izo-alfakwasów w gotowym produkcie metodą spektrofotometryczną.

Piweczko

Wyniki uzyskane podczas pomiarów różniły się od założonych. Wynika to z niedokładności wzoru, według którego założyliśmy gorycz piwa. Ponadto zaobserwowaliśmy efekt reakcji pomiędzy Izo-alfa kwasami obecnymi w piwie a sokiem, co zmniejszyło ilość głównej substancji nadającej piwu gorycz w próbce z dodatkiem soku.

 

 

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 61 gości 

Statystyka

Odsłon : 132625

Polecane

Wspierają nas

 

Biotechnologia w Biotechnolog.pl