Koło Studentów Biotechnologii WCh PG

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Odtworzenie receptury produkcji piwa jopejskiego

Odtworzenie receptury produkcji piwa jopejskiego, identyfikacja szczepu odpowiedzialnego za fermentację oraz badanie powtarzalności.

Cel projektu

Celem projektu jest próba precyzyjnego określenia warunków produkcji piwa jopejskiego w skali przemysłowej, na podstawie historycznych zapisków literaturowych. Po otrzymaniu piwa podjęta zostanie próba zidentyfikowania szczepu odpowiedzialnego za spontaniczną fermentację w produkcie oraz sprawdzenie, czy możliwe jest uzyskanie piwa o powtarzalnych walorach.

Przebieg

Brzeczkę, przygotowaną wedle zachowanych zapisków, podzieli się na trzy kadzie fermentacyjne: pierwszą zostawi się otwartą celem spontanicznego zaszczepienia brzeczki drożdżami dzikimi. W drugiej doda się drożdży używanych w piwie referencyjnym produkowanym w jednym zagranicznym browarze, kadź otwarta. Do trzeciej  kadzi zostaną dodane te same drożdże, ale kadź będzie zamknięta. Po fermentacji zbadane zostaną parametry uzyskanych piw. W drugim etapie postaramy się zidentyfikować drożdże (o ile uda się uzyskać piwo w kadzi otwartej bez drożdży), by móc przy ich pomocy  nastawić kolejną warkę/warki w już zupełnie kontrolowanych warunkach. Jeśli wyniki i parametry piwa będą powtarzalne, procedurę powtórzymy w skali minibrowaru. Nie wykluczamy opracowania na tym etapie bilansów: materiałowego, energetycznego oraz całościowego kosztorysu

 

 

 

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 40 gości 

Statystyka

Odsłon : 132606

Polecane

Wspierają nas

 

Biotechnologia w Biotechnolog.pl